2019’da Uygulayabileceğiniz E-ticaret Pazarlama Stratejileri

eticaret trendleri

Gün geçtikçe artan rekabet ve sürekli değişen pazar koşulları özellikle e-ticaret sitelerinin pazarlama stratejilerini artık çok daha etkin bir şekilde planlamasını ve hayata geçirmesini zorunlu kılıyor.

Rakiplerinize göre hangi noktada olduğunu görmek ve kısıtlı pazarlama bütçenizi bu bilgilere göre şekillendirmek kritik bir öneme sahip.

İçerik olarak kısa ve öz tutmaya çalıştığım bu yazıda 2018’deki e-ticaret trendlerini ve 2019’da e-ticaret’te daha etkin bir pazarlama yapabilmeniz için hızlıca uygulayabileceğiniz pratik birkaç öneriyi anlatmaya çalıştım.

Bu makaleyi hazırlarken “SEMRush Yıllık E-ticaret Araştırması 2018 Trendleri” e-kitabından yararlandım. Konuyla ilgilenenler buraya tıklayarak e-kitabı indirebilir.

Trendleri incelerken çok fazla rakamlara ve sektörlere göre ayrımlara girmeden dikkat çeken noktaları sizinle paylaşmak istiyorum.

SEMrush bu detaylı analizi hazırlarken 8000’den fazla veri setini kullanmış ve ABD, İngiltere, İspanya, Fransa, Almanya gibi farklı ülkelerdeki istatistikleri göz önünde bulundurarak bir çalışma yapmış. Analizleri de aşağıdaki 4 konu başlığında değerlendirilmiş:

  • Trafik kaynakları
  • Reklamlardaki ifadeler ve duygu uyandırma
  • E-ticaret için SERP (arama sonuçları) özellikleri
  • Teknik konular

Hadi bu başlıkları detaylıca inceleyelim.

1. E-ticaret sitelerinin trafik kaynakları

eticaret trafik kaynakları

Birçok sitede olduğu gibi e-ticaret siteleri de trafiklerinin büyük bölümünü Google aramalarından (organik trafik) ve doğrudan yapılan erişimle (direkt trafik) elde ediyorlar.

Bu iki kaynağın toplamı site trafiğinin yaklaşık %80’ini oluşturuyor. Kalan %20’lik dilimde ise dikkat çeken nokta sosyal medya trafiğinin en düşük dilime sahip olması.

Peki bu bilgi pazarlama stratejinizi planlarken neden önemli?

Bu istatistikler marka bilinirliğinin ne kadar önemli olduğunu aslında bir kez daha ortaya koyuyor. Marka bilinirliğiniz ne kadar yüksekse doğrudan yapılan erişim veya “branded” olarak da adlandırılan marka adıyla yapılan aramalar o kadar yüksek olacaktır.

Organik trafik diliminin doğrudan trafikle hemen hemen aynı yüzdeye sahip olması, Google aramalarından sitenize ulaşan kitleye özgün, detaylı ve ilgi çekici bir içerik sunmanın önemini bir kez daha vurguluyor.

Bu kapsamda neler yapmalısınız?

Marka bilinirliğini arttırmaya yönelik çalışmalara ağırlık vermeli, sadece internet ve sosyal medya ile sınırlı kalmadan bütçeniz dahilinde tüm kanalları (basın, televizyon, radyo, billboardlar, broşür – el ilanı, etkinlik sponsorluğu, fuar katılımı vb.) kullanarak hedef kitlenizin mümkün olduğunca karşısına çıkmanız gerekiyor.

E-ticaret siteniz teknik olarak SEO (arama motoru optimizasyonu) uyumlu olabilir ancak SEO sadece teknik konulardan ibaret olmayıp büyük ölçüde içeriğe de bağlıdır.

Hedef kitlenizin ilgisini çekecek blog yazıları oluşturarak bu yazıları belirli bir içerik stratejisi ve takvimi kapsamında yayınlamak, Youtube kanalınız yoksa bir kanal oluşturup ürün veya hizmetlerinizle ilgili ilgi çekici videolar hazırlayarak bunları ilgili ürün veya kategori sayfalarına eklemek, ve bu içerikler yardımıyla sektörünüzdeki yüksek otorite sahibi sitelerden organik link almak yoluyla arama sonucu sıralamalarınızı arttırabilir, alışveriş yapma potansiyeli yüksek kitleyi e-ticaret sitenize çekebilirsiniz.

2- Popüler Reklam İfadeleri ve Duygu Uyandırma Yöntemleri

eticaret duygu uyandırma

Müşteri çekmek için kullandığınız her türlü reklamda duygulara hitap etmek oldukça önemli.

SEMrush’ın 1 Ocak – 30 Kasım 2018 tarihleri arasında yaptığı analizde e-ticaret sitelerinin sıkça kullandığı popüler ifadeler, garanti ettikleri ve özellikle hangi duyguları yaratmaya çalıştıkları incelenmiş.

Tahmin edebileceğiniz gibi en çok kullanılan reklam metni “Ücretsiz Kargo” olmuş. “Hızlı Gönderim”, “Düşük fiyat”, “Geniş Ürün Yelpazesi”, “En İyi Markalar” da popüler ifadeler arasında.

Yapılan indirim oranları incelendiğinde; en çok kullanılan indirim oranı %50, en az kullanılan da %80 görünüyor. %20 indirim ve %70 indirim de sıkça kullanılmış.

En sık başvurulan “Garanti İfadeleri” ise sırasıyla “Düşük Fiyat Garantisi”, “Para İade Garantisi” ve “Memnuniyet Garantisi” olarak görünüyor.

Peki hedef kitlede duygu uyandırmak neden önemli?

Eğer hedef kitlenizi iyi tanıyorsanız, kullanıcılarınıza doğru zamanda doğru mesajı vererek sitenizden alışveriş yapmalarını tetikleyebilirsiniz. İşte duygulara hitap etmek bu noktada önem kazanıyor.

Reklamını yaptığınız ürünün müşterinin tam olarak aradığı şey olduğunu anlamasını sağlayın ve mümkün olan her yerde aciliyet duygusunu ön plana çıkarmaya çalışın. “Sınırlı sayıda stok”, “Son indirim tarihi” gibi ibareler kullanarak aciliyet duygusunu vurgulayabilirsiniz.

3- E-ticaret için SERP (arama sonuçları) özellikleri

SEMRush’ın 2017 verilerine dayanarak yaptığı analizde, e-ticaret sitelerinin arama motoru sonuçlarında (SERP) en önemli özelliğin “değerlendirmeler” (review) özelliği olduğu görülmüş.

serp özellikleri

Bu özellik, dünya çapında ilk 20 arama sonucunun %57,93‘ünde bulunmuş. ABD’de ise bu oran %62,03 olarak gerçekleşmiş. Bu da demek oluyor ki; Google, e-ticaret sitelerindeki değerlendirme yapılandırılmış verilerine oldukça önem veriyor ve ortalama %60 oranında arama sonuçlarında bu özelliğe yer veriyor.

Değerlendirme özelliğini takip eden diğer özellikler sırasıyla %48,69 ile “Alt Reklamlar” (sayfa altındaki Adwords reklamları), %41,68 ile “Görseller” ve %27,18 ile “Bilgi Paneli” (işletmenin adı, adresi ve telefon numarası gibi bilgilerin gösterildiği kutu) olmuş.

Peki SERP özellikleri pazarlamacılar için neden önemli?

Değerlendirmelerin, görsellerin, videoların ve diğer içerik bileşenlerinin SEO uyumlu bir şekilde siteye eklenmesi, e-ticaret sitenizin görünürlüğünün (visibility) artmasına ve arama sonuçlarında yükselmesine doğrudan etki edecektir.

4- Teknik konular

Web sitenizden alışveriş yapılmasını istiyorsanız hem kullanıcıların hem de Google’ın size güvenmesi gerekiyor. Artık Google’ın Chrome tarayıcısında SSL’siz siteleri “Güvenli Değil” ibaresiyle göstermesi de cabası.

Bu kapsamda, sitenizde SSL sertifikası hala yoksa en kısa zamanda e-ticaret altyapı sağlayıcınızdan SSL’e (HTTPS) geçiş talep etmelisiniz.

SEMRush’ın yaptığı analize bakacak olursak, HTTPS’li web sitelerinin çoğunun ilk sayfada olduğunu görebiliriz.

http-https

HTTPS’in bir diğer faydası da HTTP/2 protokolünü destekleyen web sunucularında sayfanın daha hızlı yüklemesini sağlaması.

http2

 

HTTP/2 NEDEN ÖNEMLİ?

Web sitelerinde standart HTML bileşenlerine ek olarak css ve dosyaları, resimler ve videolar bulunur. Bu bilgilerin sunucudan kullanıcının ekranına aktarılması için ayrı ayrı bağlantılar oluşturulur.

Bu bağlantıların sayısı ne kadar çok ise sayfa yükleme süresi o kadar artar. E-ticarette hızın son derece önemli olduğu günümüzde web sayfalarınızın yavaş yüklenmesi kötü bir kullanıcı deneyimi anlamına gelir ki, bu da satış oranlarınızı doğrudan etkiler.

HTTP/2 protokolü web sayfalarının %20 ila %30 oranında daha hızlı yüklenmesine olanak sağlar.

http2 waterfall

Yukarıdaki resimde HTTP/2 protokolü ile yüklenen bir web sayfasında waterfall (şelale) olarak adlandırılan yükleme çizelgesinde yüklemenin birçok dosya için aynı anda gerçekleştiğini görebilirsiniz.

İşte sayfaların HTTP/2 ile daha hızlı yüklenmesi temelde buradan kaynaklanmaktadır.

HTTP/2 standartlarında bir bağlantı sağlayabilmek için hem sunucu tarafında hem de kullanıcının internet tarayıcısı tarafında bu özelliğin sağlanması gerekir.

HTTP/2 destekleyen bazı sunucu türleri:

  • Nginx >= 1.9.5
  • Apache >= 2.4.12
  • Microsoft ISS (Windows 10, Windows Server 2016)

HTTP/2 destekleyen bazı tarayıcılar:

  • Firefox >= 46
  • Chrome >= 45
  • Safari >= 9.1
  • Internet Explorer >= 11
  • Microsoft Edge >= 13
  • Opera >= 38
  • Android için Chrome >= 51

Peki pazarlamacılar için bu bilgiler neden önemli?

Eğer e-ticaret sitenizin hem arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını hem de iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak istiyorsanız sitenizde SSL yüklü olduğundan ve sayfalarınızın hızlı açıldığından emin olmalısınız.

HTTPS’ye sonradan geçecekseniz, arama sonuçlarında sıra kaybetmemek için HTTP’den HTTPS’ye 301 yönlendirmelerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde yapıldığından emin olmalısınız. Eğer bu teknik konulara hakim değilseniz iyi bir SEO uzmanıyla çalışmanızı öneririm.

Şimdi söz sırası sizde

2019’da e-ticaret’e yeni başlayacak veya mevcut e-ticaret sitenizin satışlarını arttırmak için yeni stratejiler belirleme aşamasında olabilirsiniz. Sorularınızı, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşarak siz de bu yazıya katkıda bulunabilirsiniz.

    • blank
      Özgür Şar diyor ki:

      Merhaba Leyla hanım,

      İlginize teşekkür ederiz. SEO ve içerik pazarlama konularına E-ticaret sitesi kurmak isimli makalede kısaca değinmiştik. Ancak SEO’nun E-ticaret’te önemi konulu ayrıntılı yeni bir makale yayınlayacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir